Cine ești tu?

Este întrebarea pe care Isaac i-o pune lui Iacov, atunci când acesta s-a dat drept Esau care a venit să-i aducă tatălui mâncarea cerută.

Iacov și Esau au fost gemenii cu care Dumnezeu a binecuvântat familia lui Isaac și a Rebecăi. Încă înainte de-a se naște cei doi se cotonogeau în pântecele Rebecăi fapt ce a determinat-o pe aceasta să-l întrebe pe Dumnezeu: de ce se întâmplă acest lucru? „Domnul i‑a răspuns: „Două neamuri sunt în pântecul tău și două popoare născute din tine se vor despărți. Unul va fi mai puternic decât celălalt și cel mai mare îi va sluji celui mai tânăr.“” (‭‭Geneza‬ ‭25:23‬ ‭NTR‬‬)

Conflictul dintre cei doi a continuat și la nașterea lor. Primul s-a născut Esau, dar Iacov nu s-a lăsat mai prejos…l-a apucat pe fratele său de călcâi, probabil supărat că nu iese el primul în lume.Băieții au crescut și erau foarte diferiți. Esau era un bărbat păros cu părul roșu, care a devenit un vânător iscusit  și era preferatul tatălui. Iacov era un bărbat mai liniștit, sta mai mult în bătătură, printre corturi și pe la corturi… pe lângă fusta mamei, am zice noi. Iacov era favoritul mamei. 

Intr-una din zile, Esau s-a întors de la o partidă de vânătoare cu mâna goală și flămând. L-a întâlnit pe Iacov, care sorbea dintr-o supă de linte. Epuizat și flămând, simțind aburii și mirosul mâncării făcute de Iacov, nici nu-i trece prin cap să meargă la Rebeca, mama lui și să-i ceară un blid de mâncare, ci îi spune lui Iacov:

„– Dă‑mi voie, te rog, să mănânc repede din ciorba aceasta roșiatică, pentru că sunt sleit de oboseală.” (‭‭Geneza‬ ‭25:30‬ ‭NTR‬‬). Iacov profită de moment și-i cere lui Esau ceva ce-și dorea încă de la naștere. Îi cere să-i vândă dreptul de întâi născut pentru o farfurie de supă de linte. Fără să-i pese că dreptul de întâi născut îi dă parte dublă din averea tatălui, îi conferă onoruri și titlul de șef de trib, Esau renunță la el și-l oferă, sub jurământ, lui Iacov. Esau a disprețuit dreptul pe care îl avea ca întâi născut în cultura, contextul social și obiceiurile locului. In cazul lui Esau, acest drept i-ar fi conferit și posibilitatea de a fi Strămoșul lui Mesia.

Într-o alta zi Rebeca aude o discuție purtată de Isaac cu fiul său favorit Esau, ocazie cu care tatăl îi cere fiului să-i aducă un vânat și să-i pregătească o mâncare gustoasă ca să-l poată binecuvânta înainte de moartea sa. Rebeca care-l iubea mai mult pe Iacov și era mai rece și rezervată în privința lui Esau, s-a gândit că este momentul potrivit să intervină și a ticluit un plan. L-a chemat pe Iacov, l-a instruit, i-a pregătit o mâncare gustoasă și l-a ajutat să se deghizeze in Esau și să-i ducă lui Isaac mâncarea ca să obțină el binecuvântarea din partea tatălui. Zis și făcut. Sfătuit și ajutat de mama sa, Iacov dornic de a primii binecuvântarea promisă lui Esau, s-a prezentat înaintea tatălui cu o altă identitate zicându-i: Tată iată-mă! Isaac , care avea vederea slăbită, surprins oarecum că vocea seamănă cu a lui Iacov… îl întreabă: Cine ești tu, fiule? La această întrebare Iacov răspunde cu o minciună: sunt Esau fiul tău cel mare.

Iacov cu minciuna aceasta a obținut ceva ce-și dorea foarte mult… binecuvântarea . O binecuvântare care era pregătită pentru el de Dumnezeu și comunicată lui Isaac și Rebeca încă înainte de nașterea lui. Iacov nu avea nevoie de o minciună ca să o obțină. Cu siguranță că Dumnezeu avea suficiente metode și momente ca să i-o ofere. Dar Iacov preferă soluția lui…minciuna, în detrimentul modalității pe care Dumnezeu ar fi ales-o. Consecințele acestei minciuni aveau să-l urmărească pe Iacov. Mulți ani Iacov a fost un fugar din cauza mâniei și dorinței de răzbunare a lui Esau. Laban socrul său l-a înșelat pe Iacov, dându-i pe Lea de nevastă în locul Rahelei și l-a făcut să mai lucreze încă 7 ani că să o primească și pe aceasta de soție.

Asemenea lui Iacov poate ești și tu astăzi. Ca să obții ceva …te deghizezi, iei o altă identitate și ai răspunsurile tale la întrebarea: Cine ești tu?

Ca să-ți bați joc de o colegă cu care te-ai certat de multe ori, ți-ai făcut un cont pe Facebook și te-ai deghizat în Ionel băiatul de care îi place ei, dar nu avea curaj să-i spună. Te-ai dat drept el și ai început să-i scrii. Surprinsă de faptul că ai contactat-o te-a întrebat: Cine ești tu? Și tu răspunzi cu nonșalanță: sunt Ionel. 

Ca să câștigi inima unei fete, care nu te bagă în seamă, ți-ai făcut un cont fals pe social-media cu numele și poza unui actor tânăr, despre care știi că ei îi place. Te-ai dat drept cineva și i-ai cerut sa te accepte ca prieten. Surprinsă de cererea ta te-a întrebat: Cine ești tu? Și drept răspuns tu îi trimiți câteva poze cu actorul în diferite ipostaze.

Ca să-ți ajuți echipa ta de suflet, ce joacă în liga județeană de fotbal, să iasă din zona retrogradării, la înțelegere cu antrenorul acesteia joci “la negru” pe legitimația fratelui tău cu care semeni foarte bine.Ți-ai luat pentru 90 de minute o altă identitate. Surprins de prezenta ta… arbitrul se uită la tine și te întreabă: Cine ești tu? Și tu-i răspunzi sec: uitați-vă pe legitimație.

Ca să-ți rezolvi niște probleme financiare, când tu ești înglodat în datorii, îl inviți pe fratele tău care locuiește într-un alt oraș să-ți facă o vizită. Îl duci pe la toate neamurile să le viziteze și ai grijă ca la un moment de neatenție a lui să-i șutești cartea de identitate. Apoi îl duci la gară, îi cumperi bilet de tren și te asiguri că pleacă. Te duci imediat acasă și-ți schimbi frizura să semene cât mai bine cu a lui. După care te duci la bancă și soliciți un credit cu buletinul. Ofițerul de credite se uită la tine și te întreabă: Cine ești tu? N-ai curajul să rostești numele ci îi întinzi cartea de identitate a fratelui tău.

Când îți dai altă identitate, când te dai altcineva, când te dai cineva…s-ar putea să păcălești pe unii sau alții și să câștigi ce-ți dorești pe moment. Nu uita însă că minciuna are picioare scurte. Mai devreme sau mai târziu vei suporta consecințe pentru nebunia de-a te da cine nu ești! Lasă-te de minciuni și nu-ți mai fabrica identității fictive! Nu te mai încălța cu pantofii altcuiva și nu mai lua hainele din dulapul altuia!

Dacă cazul acesta a lui Iacov și exemplele enumerate ți se potrivesc în vreun fel, te implor schimbă răspunsurile “fabricate de tine” la întrebarea : Cine ești tu? Spune oamenilor cine ești tu, nu cine te visezi sau cine te dorești a fi!

Lasă oamenii să cunoască adevărata ta identitate. Lasă-i pe oameni să-l vadă pe omul din tine, cu nume și prenume.

Și de te mai bântuie câteodată ideea de-a te deghiza și de-a lua o altă identitate, până obții ce ți-ai propus, gândește-te că cel care te întreabă…Cine ești tu, fiule? …este Domnul Isus. Ce i-ai răspunde? I-ai spune adevărul…sau L-ai minți și pe EL?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.