NU TE TEME… să fii ucenicul lui Isus!

NTT04.27

Sunt foarte mulţi care îşi dau cu părerea despre Isus. Unii spun că a fost doar un om extraordinar. Alţii spun că a fost doar un profet. Unii spun despre El că a fost un om bun. Alţii îl pomenesc ca fiind doar fondatorul unei religii. Unii spun că este vrednic de urmat. Alţii spun că este periculos, pentru că duce oamenii în rătăcire. Unii vorbesc pe faţă despre Isus pe când alţii vorbesc pe ascuns despre Isus. Fricoşii vorbesc pe la colţuri despre Isus. Ucenicii adevăraţi vorbesc pe faţă despre Isus, fără nici o teamă. Nu te teme să fii un ucenic al lu Isus. Costă aceasta …dar să ştii că merită. Dacă însă te consideri un ucenic al lui Isus, dar nu ai curajul să vorbeşti pe faţă despre El, ai o problemă serioasă. Sunt lucruri , situaţii şi oameni care te pot determina să fii un ucenic al lui Isus doar cu numele, într-o tătcere şi secretoşenie totală. Sunt aspecte, situaţii şi oameni ce te pot opri să fii un ucenic al lui Isus. Toate au ca numitor comun : frica !

Ce te poate opri să fii un ucenic al lui Isus ?

Reacţia celor din neamul tău. În vremea Domnului Isus, multe noroade mergeau după El. Erau preocupaţi să-l asculte. Erau interesaţi de minunile Lui. Erau marcaţi de învăţătura Lui. Cu toate acestea, în multe momente unii din norod se fereau să vorbească despre Isus pe faţă. Această atitudine era generată de frica pe care o aveau faţă de iudei. Iudeii aveau legea lor. Când Christos a venit cu învăţătura Lui, le-a cam dat peste cap religia iudeilor. Controversele iscate pe tema sabatului sau a legii lui Moise, au produs multă tensiune între iudei şi cei care erau adepţii învăţăturii lui Christos. Până şi ucenicii au fost prinşi în această horă a «  fricii »…aduceţi-vă aminte de Petru care s-a lepădat de trei ori de Christos. Poate şi tu trăieşti aceiaş situaţie astăzi. Te-ai născut într-o familie ce face parte dintr-o religie majoritară şi tradiţională. Învăţătura lui Christos te-a cercetat şi viţa ta a fost provocată la o schimbare profundă. Ai înţeles că eşti un păcătos şi ai nevoie de iertarea pe care numai Christos o dă. Ai înţelesc că fără Christos n-ai nici o şansă să fii schimbat şi salvat. Decizi să faci pasul, dar te apucă frica după prima discuţie cu cei din familia ta. Mama şi tata îţi spun…  «  dacă te pocăieşti » te dezmoştenim. Nemurile tale când te întâlnesc te batjocoresc şi-ţi spun că te-ai prostit. Reacţia celor din familia ta te pune într-o situaţie dificilă. Ţi-ai dori să-l urmezi pe Christos dar dacă se poate …în tăcere, fără mare gălăgie. Ţi-e frică să te botezi de frica celor din casa ta. Dacă vrei să fii un ucenic adevărat al lui Christos, nu te teme să-L mărturiseşti în faţa familiei tale, indiferent cât te costă.

Reacţia celor din anturajul tău. Nicodim nu era oricine. A fost şi el atins de învăţătura Mântuitorului. Era interest şi doritor să cunoască cum poate fi schimbată şi viaţa lui. Îşi dorea o discuţie cu Isus, dar îi era frică de ce vor zice colegii lui de dregătorie. Era interesat de Christos… dar speriat de moarte de reacţia celor din anturajul lui. S-a dus noaptea la Isus, ca nu cumva să-l vadă cineva. Mi-aduc aminte că pe vremea comuniştilor mai vedeam asemena scene. Oameni suspuşi erau cercetaţi de Cuvântul Domnului. Nu aveau curaj să meargă pe faţă la biserică. Se duceau la câte un om al lui Dumnezeu să stea de vorbă cu el. Unii au ţinut-o aşa până după revoluţie, de frica celor din anturajul lor, de frica şefilor , a colegilor. Poate şi tu eşti un Nicodim. Eşti interesat de Christos dar nu ai curaj să vii la El pe faţă. Ţi-e teamă de ce vor zice colegii tăi de multinaţională. Te gândeşti la cum va reacţiona prietena ta… care nu este creştină. Ţi-e frică de reacţia prietenilor tăi de petrecere. Ai vrea să fii un ucenic al lui Isus care îl urmează de la distanţă şi în mod invizibil. Dacă vrei să fii cu adevărat un ucenic al lui Isus, nu te teme să-L mărturiseşti pe El public, fără frică !

Reacţia “sfântocilor” din biserică. Fariseeii erau cea mai cruntă povară pentru cei ce voiau să-l urmeze pe Isus. Fariseii erau « sfinţii » sinagogilor. Ei ştiau totul. Ei aveau o viaţă religioasă « la vedere ». Erau plini de aroganţă şi mândrie. Orice se întâmpla din perspectivă religioasă, trebuia oarecum să treacă prin filtrul lor. Erau atotcunoscătorii vremii alături de saduchei.  Până şi unora din fruntaşii sinagogii le era frică să-L mărturisească pe faţă …de frica fariseilor. Aceşti farisei aveau putere deplină şi nu le era deloc greu să-i dea fară din sinagogă pe cei ce erau de altă părere. S-ar putea să te confrunţi şi tu cu o astfel de situaţie în biserica ta. Să vrei să-L urmezi pe Isus ca un adevărat ucenic şi să te izbeşti de « sfântocii » ce populează biserica ta. Sunt cei care au puterea în cuvintele lor. Sunt cei care dau verdicte. Sunt cei care ştiu totul. Sunt cei prin filtrul cărora trebuie să treacă totul. Sunt cei care au devenit stăpâni pe tot ce se întâmplă în biserică. Dacă vrei să faci ucenici n-ai nici o şansă fără girul lor. Dacă vrei să devii un ucenic al lui Isus o poţi face numai în programele gândite de ei. Trebuie să « joci » cum cântă ei. Dacă nu faci aşa, te izolează. Dacă vrei să fii cu adevărat un ucenic al lui Isus…nu te teme de « fariseii zilelor noastre ». Fă ce îţi spune Christos ! Biserica este a Lui şi ei n-o pot face moşia lor.

Eşti un ucenic al lui Isus Christos în măsura în care îl urmezi pe El fără să-ţi pese ce vor spune cei din familia ta, cei din compania ta şi « sfântocii » din biserica ta.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.