De unde ştim noi că Dumnezeu există?

La ora de filozofie a clasei a XI de la „Colegiul National Sfinţii Petru şi Pavel”, profesorul a lansat o temă de discuţie.

– Există oare Dumnezeu? Şi dacă există de unde ştim noi că există?

Se făcu o tăcere adâncă pentru câteva minute. Nimeni nu era gata să dea un asemenea răspuns. Poate de teama de a nu spune o prostie. Poate din neştiinţă. Poate din indiferenţă. Profesorul insistă cu întrebarea:

– De unde ştim noi că Dumnezeu există? Curaj copii! Hai să vedem dacă avem răspunsuri la o asemenea întrebare.

Ramona, una din fetele mai curajoase ridică mâna şi începe să spună:

– Mi se întâmplă adesea să încerc să nu spun adevărul părinţilor mei. În timp ce mă pregătesc să spun minciuna ceva înlăuntrul meu începe să bombăne. Un glas lăuntric îmi spune nu-i bine să mint.

– Bine poate aceast gând îţi vine ca urmare a faptului că ţi s-a spus fie acasă, fie la şcoală ce e bine şi ce e rău. Ce legătură are cu Dumnezeu? ( întrebă profesorul)

Ramona continuă să răspundă:

– De multe ori când vreau să fac un lucru rău ceva în lăuntrul meu îmi spune „ asta nu-i bine”. Au fost şi momente când n-am conştientizat că ceea ce fac este rău …şi imediat ce am comis acel lucru  un glas lăuntric imi spunea „ nu-i bine ce ai făcut…opreşte-te !”. Glasul acela lăuntric mie îmi spune că există ceva, ceva ce eu cred că este Dumnezeu. El este cel care face de cunoscut conştiinţei mele imediat dacă fac bine sau nu un lucru

Profesorul a continuat să-i întrebe pe elevi de unde ştiu ei că există Dumnezeu? Victor, un băiat mai preocupat de Discovery ridică şi el mâna şi spuse:

– Mă uit adesea la emisiunile care descriu pământul şi universul. Mă întreb oare cum s-au aliniat planetele în sistemul solar într-o ordine atât de perfectă? Cum de pământul se învârte exact în 365 de zile în jurul soarelui. Cum de nu greşeşte luna (cu o oră sau cu mai multe) plimbarea ei de 24 de ore împrejurul pământului. De ce nu curg fluviile de la câmpie spre munte? Cine a aşezat atât de precis regulile de funcţionare în Univers? Cine a creat armonia, ordinea şi organizarea în Univers?

– Cine? ( întrebă profesorul)

– Eu cred că numai Dumnezeu a putut face lucrul acesta. Toate acestea pe mine mă ajută să ştiu că există Cineva care este cauza tuturor lucrurilor. Şi pentru mine acel Cineva este Dumnezeu.

Nici nu a terminat bine Victor şi Irina începu şi ea:

– Îmi place aşa de mult să merg la munte. Seara târziu mă uit la apusul de soare, la stelele ce apar şi strălucesc pe bolta cerească, la frumuseţea şi măreţia lor. Dimineaţa mă uit la răsăritul de soare, la picurii de rouă de pe iarba măruntă. Îmi plec mâna în apa rece de izvor şi sorb din gustul ei înviorător. Mă las copleşită de adierea vântului şi respir aerul proaspăt aromat de cetină.

– Şi ce-i cu asta ?(întrebă profesorul)

– Asta imi aduce aminte de cuvintele împăratului David „Cerurile spun slava lui Dumnezeu, şi întinderea lor vesteşte lucrarea mânilor Lui. O zi istoriseşte alteia acest lucru, o noapte dă de ştire alteia despre el. Şi aceasta, fără vorbe, fără cuvinte, al căror sunet să fie auzit: dar răsunetul lor străbate tot pământul, şi glasul lor merge până la marginile lumii. În ceruri El a întins un cort soarelui. Şi soarele, ca un mire, care iese din odaia lui de nuntă, se aruncă în drumul lui cu bucuria unui viteaz: răsare la un capăt al cerurilor, şi îşi isprăveşte drumul la celălalt capăt; nimic nu se ascunde de căldura lui. Legea Domnului este desăvârşită, şi înviorează sufletul; mărturia Domnului este adevărată şi dă înţelepciune celui neştiutor. Orânduirile Domnului Sunt fără prihană, şi veselesc inima; poruncile Domnului Sunt curate şi luminează ochii. ( Psamul 19:1-8)

Se auzi soneria. Ora s-a terminat. Profesorul s-a adresat elevilor :

– Ca temă de casă vă las să căutaţi până data viitoare şi alte argumente ale existenţei lui Dumnezeu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.